Ayrton Senna Doodsoorzaak

Ayrton Senna Doodsoorzaak:- Ayrton Senna da Silva was de jongste van drie kinderen die op 21 maart 1960 in een welvarend gezin in Brazilië werden geboren. Samen met zijn broer en zus kreeg hij een luxueuze opvoeding in dit gezin. Het was nooit nodig voor hem om voor geld te racen, maar toen hij vier jaar oud was, gaf zijn vader hem een ​​kleine skelter en sindsdien heeft hij een onuitblusbaar verlangen gehad om in de autosport te strijden.

 Ayrton Senna Doodsoorzaak
Ayrton Senna Doodsoorzaak

Toen Ayrton een jonge knaap was, waren de meest opwindende momenten in zijn leven de ochtenden van de Grand Prix, toen hij huiverend van opwinding wakker werd bij de gedachte zijn favoriete Formule 1-coureurs op televisie te zien strijden. Toen hij 13 jaar oud was, deed hij mee aan zijn eerste kartwedstrijd, en hij won meteen.

Daarna stapte hij over naar single-seater racen in Groot-Brittannië, waar hij in slechts drie jaar vijf kampioenschappen won. Tegen die tijd was hij al gescheiden van zijn jonge vrouw en had hij een toekomst in de bedrijven van zijn vader opgegeven om succes te behalen in de Formule 1-races, waar hij zijn debuut maakte bij Toleman in 1984. Acht jaar later begon hij met eenzitter racen in Groot-Brittannië.

Zijn verbluffende tweede plaats achter de McLaren van Alain Prost in Monaco (een race die hij zes keer zou winnen), die in de stromende regen plaatsvond, was een bevestiging van het ongelooflijke talent dat de sport stormenderhand zou veroveren.Niemand anders probeerde zo hard of pushte zichzelf zo ver als jij, en niemand anders wierp zoveel licht op de uitersten waar alleen de beste coureurs naar toe gaan.

Senna kocht zich in 1985 af van zijn contract bij Toleman en verhuisde daarna naar Lotus, waar hij in drie seizoenen 16 keer vanaf pole position begon (hij won uiteindelijk een record van 65) en zes races won. Senna maakte deze keuze omdat hij dacht dat de beperkte middelen van Toleman niet genoeg waren voor zijn grote doelen.

Nadat hij het plafond had bereikt van wat Lotus kon bieden, kwam hij tot de conclusie dat de meest directe weg naar succes bij McLaren lag. Hij maakte de overstap naar McLaren in 1988 en bleef daar zes seizoenen, waarin hij 35 races en drie wereldkampioenschappen won.

 Ayrton Senna Doodsoorzaak
Ayrton Senna Doodsoorzaak

Ayrton Senna was een van de meest getalenteerde Formule 1-coureurs aller tijden. Nadat hij zich voor het eerst bij Williams had aangemeld, verwierf hij al heel snel een reputatie in de natte Grand Prix van Monaco.

Rain en Ayrton Senna gaan samen als pindakaas en jam. Toen Senna een kind was, oefende hij met het rijden met zijn kart in de regen, waardoor hij een expert kon worden in ‘rijden in de regen’.Zoals blijkt uit het feit dat hij 65 polepositions behaalde terwijl hij slechts 41 races won, kon Senna zich als geen andere coureur concentreren op het rijden van één uitzonderlijk snelle ronde.

Senna maakte tijdens de kwalificatiesessie die een uur duurde slechts een paar rondjes over de baan. De Braziliaanse coureur moest slechts een bepaald aantal circuits afleggen om zich te kwalificeren, maar hij zorgde ervoor dat hij elk laatste beetje prestatie uit zijn laatste ronde wist te persen.

De race begint zoals gepland de volgende dag om twee uur ‘s middags, ondanks het tragische ongeval waarbij Ratzenberger betrokken was. Maar zodra het licht op groen sprong, ging alles van kwaad tot erger. Een van de bestuurders kan zijn voertuig niet meer bewegen, waardoor de andere bestuurder frontaal op de auto botst. Het publiek raakt gewond als een wiel tegen hen botst. Er zijn negen gewonden. Er wordt opnieuw opgestart.

Maar als het weer wordt stilgelegd, is de race nog maar net begonnen. Deze keer was het probleem veel ernstiger: Ayrton Senna ging op volle snelheid rechtdoor na het rechte stuk in het Tamburello-circuit. Hij remde nauwelijks voordat hij met een snelheid van ongeveer 225 mijl per uur tegen de muur botste.

Terwijl de wedstrijd nog aan de gang is, werd de leidende Braziliaanse coureur naar het ziekenhuis vervoerd. Later werd vastgesteld dat Senna op 1 mei 1994 was overleden als gevolg van een ophangstang die zijn helm binnendrong. Op 5 mei werd hij met volledige militaire eer begraven in Sao Paulo.

De Formule 1 heeft een van zijn grootste coureurs in de geschiedenis verloren met het overlijden van Ayrton Senna. Eén ding is echter zeker: de beroemde Braziliaanse autocoureur zal altijd een speciaal plekje in de harten van veel Formule 1-fans hebben.Ayrton Senna was betrokken bij een ongeval dat precies 26 jaar geleden zijn leven kostte op het circuit van Imola.

Iedereen in de Formule 1 was bedroefd door de dood van Senna, maar het had een bijzonder diepgaand effect op Frank Williams, de eigenaar van het F1-team waar Senna voor reed.De duisternis van zaterdag was nog dieper. Tijdens de kwalificatieronde crashte Roland Ratzenberger zijn Simtek met een snelheid van 310 kilometer per uur tegen de muur toen zijn voorvleugel afbrak.

De Oostenrijker stierf onmiddellijk. Senna arriveerde haastig bij de medische instelling en begon te snikken toen ze het nieuws hoorde. Dr. Sid Watkins deed Senna het voorstel om te vertrekken en in plaats daarvan te gaan vissen. Watkins gaf hem toestemming om hem te vergezellen. Senna besloot door te gaan met racen omdat hij voelde dat hij ckon het niet opgeven.

Zondagochtend was Ayrton Senna de eerste die bezorgdheid uitte over het veiligheidsniveau in de Formule 1. Hij wilde zijn levenslange tegenstander, Alain Prost, opvolgen als hoofd van de Drivers’ Union, die bekend staat als de GPDA. Prost had het seizoen ervoor met pensioen.

Als iemand van Senna’s statuur iets te zeggen had over veiligheid, zou dat zeker serieus worden genomen. De GPDA had iets te zeggen over veiligheid. Senna zou daar na de race op Imola voor zorgen, maar het ging niet zoals het moest.

Frank Williams wist in 1994 de Braziliaanse racelegende Senna te overtuigen om van team te wisselen, nadat Senna jarenlang voor het McLaren Formule 1-team had gereden en in die tijd drie wereldkampioenschappen had gewonnen. Voor Frank Williams voelde het alsof een lang gekoesterde fantasie eindelijk was uitgekomen.

 Ayrton Senna Doodsoorzaak
Ayrton Senna Doodsoorzaak

Het was een fantasie die niet lang duurde sinds het noodlot toesloeg in zijn derde race voor het Williams F1-team toen Senna stierf na een catastrofale crash in de Tamburello-hoek van het circuit van Imola. Het was een hoek die bekend stond als bijzonder gevaarlijk.Volgens het verslag van Claire Williams aan The Sun, “had Frank een passie voor Ayrton.” “Hij ging in zijn hart, zijn gedachten, en hij wilde hem constant in zijn raceauto stoppen”, zei de autocoureur.