Hennie Vrienten Doodsoorzaak

Hennie Vrienten Doodsoorzaak:- Henny Vrienten was een multi-getalenteerde muzikant die bekend stond om zijn werk als componist, gitarist en pianist. Toch wordt hij het meest herinnerd als de frontman van Doe Maar. Het jaar 1978 markeerde het begin van de carrière van de illustere band.

Hennie Vrienten Doodsoorzaak
Hennie Vrienten Doodsoorzaak

Vrienten kwam pas twee jaar later bij het team, toen hij werd aangesteld om Piet Dekker over te nemen.
Henny Vrienten groeide op in Hilvarenbeek. In de jaren zestig was hij lid van een aantal bands, waarvan er één Les Cruches heette. Begin jaren zeventig benaderde Boudewijn de Groot Vrienten met het aanbod om in zijn begeleidingsband te spelen.

Later in zijn carrière begon hij met het uitbrengen van muziek onder de aliassen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977). In 1980 trad Vrienten toe tot de band Doe Maar, ter vervanging van Piet Dekker.
Tijdens het werken aan Between the Lines maakte Henny het zichzelf niet gemakkelijk.

Hij was degene die zichzelf beperkingen oplegde. Ik wilde een album maken dat klonk alsof het in 1962 was gemaakt, toen ik een oude, versleten gitaar had gehad en geen stemmechanieken. Daarom gebruikte ik mijn oren om af te stemmen.

Vanwege deze beperkingen was het maakproces erg leuk. Ik besloot een basgitaar uit 1958 te gebruiken, ondanks het feit dat ik hem al meer dan drie decennia in mijn bezit had, maar er nooit op had gespeeld. Dat riep voor mij een bepaalde sonische kwaliteit uit de jaren ’60 op. Ik ben enthousiast over hoe het is geworden. “

Met zijn meest recente album, Between the Rules, zal hij niet meer in zoveel theaters te zien zijn als met zijn laatste plaat. Het lijkt te zeggen: “Ik ga niet het podium op.”De zanger verklaart zijn afwezigheid door te zeggen dat hij vanaf februari op pad zal gaan met de band Strange Kostgangers, die hij samen met Boudewijn de Groot en George Kooijmans oprichtte en daarna nog enkele maanden zal duren.

Daarnaast staat er een nieuwe tour met Doe Maar gepland in het najaar van 2020. “Omdat de clubtour die we eerder deden zo’n succes was, hebben we besloten deze nog een keer te ondernemen.”Omdat hij ook muzikaal bezig is, komt Henny zelden lang tot rust. In het verleden heeft hij muziektheatermelodieën bijgedragen aan de producties Ciske de Rat en Petticoat.

Op de vraag waar hij de tijd vandaan haalt, is zijn antwoord altijd hetzelfde: “Ik ben met pensioen, dus ik heb de tijd.” Het is iets waartoe ik me gedwongen voel. “Er is geen leukere activiteit dan met een groep goede vrienden op het podium muziek maken.

Hennie Vrienten Doodsoorzaak

Toen Doe Maar in 1984 uit elkaar ging, zat Vrienten niet stil. Zijn debuut solo album, Geen Ballade, is al te koop. Het nummer “Als Je Wint”, waar Herman Brood aan meewerkte, wordt een schot in de roos en blijft in totaal zes weken in de Nederlandse hitparade staan ​​om uiteindelijk de tiende plek te bereiken.

De band veroorzaakte een grote trend in hun thuisland Nederland met hun kenmerkende geluid, dat een combinatie is van ska, punk en reggae. Populaire nummers als ‘Doris Day’, ‘Is This All’, ‘The Bomb’, ‘1 Night Alone’ en ‘Pa’ bereikten allemaal de top van de hitlijsten.

De leden van de band, Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, werkten in 1984 al zo lang mogelijk in de bezetting toen ze besloten te stoppen vanwege de overweldigende populariteit van de band. Tieners in hysterie spraken hun teleurstelling uit over de voorstelling.

In het jaar 2000 hervormden de mannen en maakten een comeback met zestien shows in Ahoy. Daarna namen ze deel aan andere concertseries en toerden ze door theaters en festivals.De herdenkingsdienst is niet toegankelijk voor publiek. Volgens Mojo heeft de familie om stilte en afzondering verzocht en verklaard geen verdere aankondigingen te doen.

Als je Doe Maar uitspreekt, zeg je Henny Vrienten. De zanger, gitarist en songwriter dankt zijn debuut aan de band, die het op zijn beurt te danken heeft aan Henny Vrienten, zonder wie de band waarschijnlijk niet de populairste Nederpop-band zou zijn geworden.

Hij trad twee jaar na de oprichting toe tot de organisatie en beval vrijwel onmiddellijk dat Doe Maar zich bij het uitvoeren van reggae zou houden. Hij liet mede-oprichter Ernst Jansz weten dat er geen calypso of andere stijlen meer zouden zijn.

Hij gaf het een keer toe tijdens een interview en zei: “Bij die gelegenheden ben ik behoorlijk overtuigend.”Doe Maar maakte bekend dat de afscheidstournee tot nader order eind september wordt uitgesteld wegens ziekte van Vrienten. Vanwege de Corona-lockdown is de tour al meerdere keren uitgesteld.

Het jaar 2018 markeerde de meest recente tournee van de band door het land wat betreft speeldata. Ze markeerden de gelegenheid door op clubtournee te gaan om hun 40-jarig jubileum te vieren. Er zal een herschrijving van NIX plaatsvinden.

Zijn familie maakte maandag het droevige bekend dat Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd is overleden. MOJO was de organisator van het concert. De zanger, bassist en componist waren al een tijdje ziek voordat ze stierven, hoewel de werkelijke doodsoorzaak niet werd bekendgemaakt.

De zanger had een tweede carrière als componist en zijn werk kan hoor op de achtergrond van tientallen films en documentaires. Hoewel Vrienten het publieke gezicht van Doe Maar was, bracht hij gedurende zijn carrière ook een aantal solo-opnamen uit.

De eerste kwam uit in 1977 en werd gepubliceerd onder de alias Paul Santos. In 1984 werkte hij ook samen met Herman Brood aan een nummer met de titel “If you win”.De muzikant heeft ook bijgedragen aan de soundtracks van een aantal films en tv-shows, zoals Left Luggage, Abeltje, The Discovery of Heaven, Het Klokhuis en Sesamstraat.

Daarnaast leverde hij een bijdrage aan de musical Petticoat, waarvoor hij maar liefst 24 nummers schreef. Ciske de Rathe componeerde de muziek voor bijna alle nummers in de muzikale bewerking, met uitzondering van ‘I feel so darn alone’. Recent werk van hem is te zien in de musical “De Koning van Amsterdam”, die later dit kalenderjaar debuteert.

Zijn familieleden haalden herinneringen aan hem op door dingen te zeggen als: “Hij was een lieve, liefhebbende vader en echtgenoot; een wijze, ontwikkelde man met een vlijmscherp gevoel voor humor en taal.” De herdenkingsdienst is niet toegankelijk voor publiek.

De familie verzoekt om stilte en privacy, en ze zullen op dit moment geen aanvullende aankondigingen doen.Sinds de oprichting van de band in 1980 is Vrienten zowel zanger als bassist van de band. De hits van de Nederlandse popband zijn onder meer “Since 1 Day of 2 (32 years),”, “Is Dit Alles” en “Smoorverliefd”. sinds een reünie in het jaar 2000.

In het najaar van 2017 zou een afscheidstournee voor Doe Maar beginnen, maar die moest worden uitgesteld vanwege de ziekte van Van Vrienten. Daarnaast maakte hij deel uit van de band Strange Kostgangers, die hij vormde met George Kooijmans en Boudewijn de Groot.

In de jaren zeventig bouwde Vrienten naam op in de muziekindustrie door singles uit te brengen onder aliassen als Ruby Carmichael en Paul Santos. Hij droeg ook liedjes bij aan vele artiesten, waaronder The Cats. In de begeleidingsband van Boudewijn de Groot leerde hij Ernst Jansz kennen, met wie hij vanaf 1980 het kernduo van Doe Maar zou worden.

Hennie Vrienten Doodsoorzaak
Hennie Vrienten Doodsoorzaak

Met singles als ’32 Jaar (Since 1 Day Of 2)’, ‘Smoorverliefd’ en ‘De Bom en Pa’ werd Doe Maar al snel tieneridolen. Hoewel de band al een album op zak had toen Vrienten bassist Piet Dekker verving, had de band al een album onder de riem toen Vrienten Dekker verving. Nadat Doe Maar in 1984 bezweek onder het gewicht van hun eigen roem, nam Vrienten de beslissing om een ​​solocarrière na te streven.