Henny Vrienten Ziek

Henny Vrienten Ziek:- Henny Vrienten, die 73 jaar oud was toen hij stierf, is overleden. De familie deelde deze informatie vandaag via de concertpromotor MOJO met het ANP. Hoewel de ziekte van de zanger en componist al geruime tijd aan de gang is, is de officiële doodsoorzaak niet bekendgemaakt.

Henny Vrienten Ziek
Henny Vrienten Ziek

Daarnaast leverde hij een bijdrage aan de musical Petticoat, waarvoor hij maar liefst 24 nummers schreef. De muziek voor alle nummers in de muzikale bewerking van Ciske de Rat is door hem gecomponeerd, met uitzondering van ‘I feel so darn alone’. Onlangs was hij betrokken bij de productie van de musical “De Koning van Amsterdam”, die later dit jaar zijn debuut moet maken.

Het succes was echter niet zonder nadelen. Doe Maar ging in 1984 uit elkaar toen de bandleden hun ongenoegen uitten over het gebrek aan privacy dat ze kregen. Henny Vrienten had toen al zijn eerste solo-album geproduceerd en was begonnen met het componeren van muziek voor een toenemend aantal films, zoals ‘Abeltje’ en ‘The Discovery of Heaven’. In 1996 werd hij geëerd met een Zilveren Harp voor de muziek die hij voor films had gecomponeerd.

Als je Doe Maar uitspreekt, zeg je Henny Vrienten. De band gaf de zanger, gitarist en songwriter zijn start en dat heeft de band te danken aan Henny Vrienten, zonder wie de band waarschijnlijk niet de populairste Nederpop-band zou zijn geworden.

Hij trad twee jaar na de oprichting toe tot de organisatie en beval vrijwel onmiddellijk dat Doe Maar zich bij het uitvoeren van reggae zou houden. Hij liet mede-oprichter Ernst Jansz weten dat er geen calypso of andere stijlen meer zouden zijn. Tijdens een interview zei hij ooit: “Op dat moment ben ik heel interessant.”

Vrienten’s carrière als muzikant besloeg toen enkele decennia. Hij was lid van een aantal Tilburgse bands, maakte muziek en nam zelfs een paar LP’s op onder aliassen zoals Paul Santos om meer aandacht te krijgen.

Maar geen van alle was op enigerlei wijze succesvol. Hij worstelde om voor zijn kleine gezin te zorgen en was gevaarlijk dicht bij de armoede. Henny Vrienten had geen andere keuze dan alles te proberen. Hij speelde in een feestband en schreef liedjes voor andere muzikanten, waaronder Boudewijn de Groot, die hem later inhuurde om in zijn begeleidingsband te spelen.

Henny Vrienten was een enthousiaste muzikant, dus het idee van zijn pensionering was nooit een overweging. Na een pauze van meer dan 20 jaar begon hij in 2014 weer met het uitbrengen van solo-albums. Op de tour die volgde speelde hij met zijn zoon Xander.

Na zijn zeventigste verjaardag te hebben gevierd, verklaarde hij in een interview dat het woord ‘ambitie’ hem ook nu nog treffend omschreef. Er waren discussies over het vormen van een nieuwe band, maar daar kwam uiteindelijk niets van terecht.

De afscheidstournee die Vrienten het jaar daarvoor met Doe Maar zou houden, werd afgelast vanwege de ziekte van Henny Vrienten. De tour zou beginnen met Doe Maar. Het is niet duidelijk geworden waar hij last van had.

Vrienten overleed thuis, met zijn familieleden daar. De herdenkingsdienst is niet toegankelijk voor publiek. De familie hoopt dat ze in vrede en eenzaamheid definitief afscheid kunnen nemen.Daarom heeft Doe Maar vorig jaar hun afscheidstournee afgeblazen. Er werden destijds geen diagnoses of verklaringen gegeven voor wat er precies met hem aan de hand was.

Aan de andere kant hebben noch de band, noch het management enige informatie verstrekt over de aard van de aandoening van Van Vrienten. De concerten zelf zijn niet verplaatst, dus dit is inderdaad de laatste halte op de afscheidstournee.

Henny Vrienten Ziek
Henny Vrienten Ziek

Volgens een korte verklaring keken Henny en de andere Doe Maar-leden, evenals de crew en natuurlijk alle fans uit naar de afscheidstournee. We delen Henny’s teleurstelling dat de tour niet doorgaat en sturen onze beste wensen voor een snel en volledig herstel.

Elke persoon die een ticket koopt, wordt per e-mail gecontacteerd en hun geld wordt aan hen terugbetaald volgens het bedrag dat ze aan de tickets hebben uitgegeven. Henny en zijn familie hebben gevraagd om hun privacy te respecteren en de directie van Vrienten heeft gevraagd om dit te doen.

Over de ziekte van Vrienten circuleren al heel wat vermoedens op sociale media, maar opheldering ontbreekt. MOJO, de groep die de show opvoert, zei dat de zangeres naar het ziekenhuis zou gaan voor “onderzoeken”, waaruit blijkt dat het geen verkoudheid is.

Op sociale media uiten supporters hun diepe teleurstelling en angst voor het ergste, door dingen te schrijven als ‘Jeugdsentiment van een geweldige band’. Doe het voor mij, Maar! Veel kracht voor Henny Vrienten in deze poging. De gevoelens van jongeren zijn de afgelopen dagen helemaal niet veranderd. Sommige fans zijn bezorgd dat dit het einde inluidt van Doe Maar zoals wij die kennen.

Er is melding gemaakt van het overlijden van zanger Henny Vrienten van Doe Maar, die 73 jaar oud was. Mojo, de organisator van het concert, is ingelicht door zijn familie. Hij was al geruime tijd ziek, maarhet nieuws van het overlijden van Vrienten was niet openbaar gemaakt.

Vrienten was een multi-getalenteerde muzikant die naast de frontman en bassist van de succesvolle popband Doe Maar ook schrijver, gitarist en pianist was. Naast het uitbrengen van een aantal cd’s onder zijn eigen naam, werkte hij mee aan de kindertelevisieseries Sesamstraat en Het Klokhuis.

Daarnaast componeerde hij de partituren voor honderden Nederlandse films en musicals. Naast de zilveren en gouden harpen en twee gouden kalveren kreeg hij een muzikale onderscheiding. Mojo meldt dat hij onlangs heeft bijgedragen aan de musical “De Koning van Amsterdam”, die later dit kalenderjaar zijn debuut zal maken.

De zanger had een tweede carrière als componist en zijn werk is te horen op de achtergrond van tientallen films en documentaires. Hoewel Vrienten het publieke gezicht van Doe Maar was, bracht hij gedurende zijn carrière ook een aantal solo-opnamen uit. De eerste kwam uit in 1977 en werd gepubliceerd onder de alias Paul Santos.

Henny Vrienten Ziek

If you win stond op het gelijknamige album en werd uitgevoerd in samenwerking met Herman Brood. Het was de eerste single van Vrienten en kwam vrijwel direct na de release in de hitparade.Naast muzikant heeft de componist muziek geschreven voor een aantal films en tv-shows, zoals Left Luggage, Abeltje, The Discovery of Heaven, Het Klokhuis en Sesamstraat.