Jane Björck Familj

Jane Björck Familj:- Det var väldigt roligt att göra. En tv-kritiker ifrågasatte om jag bara hade suttit där “så att jag skulle ha något att titta på”. Jag fick intrycket att en tittare som var förvirrad hade skickat ett meddelande till mig.

Jane Björck Familj
Jane Björck Familj

Det var en handskriven lapp som han hade skrivit och levererat till en vän, där han sa till dem: “Du mår bra precis som du är.” FAKTA säger att det grundläggande resonemanget bakom Stuck in the Heart-patentet var fel på mer än ett ställe.

Det var det faktiskt inte, trots att det var lite utmanande. Ändå avlagde jag en högtidlig ed till mig själv för mycket länge sedan att jag inte skulle tillåta närvaron av en flicka eller en mördare att påverka mitt beslut att arbeta med dem här, och att jag skulle göra det oavsett vem som satt där i den stolen.

När vi gav dig vårt löfte för 28 år sedan förlitade vi oss på fem olika kriterier som inte hade någon koppling till varandra. Ibland fastnar det i halsen, men på större delen av kroppen har jag lyckats bli av med det.

Även om det är många fler kvinnor som arbetar inom sportjournalistiken nu, tror jag att andra har varit mer framgångsrika än jag och att det kommer att bli lättare att fortsätta arbeta inom detta område i framtiden.

Min familj har alltid visat sitt stöd för mig, trots min konsekventa uppfattning att mina kockar utgör ett hot mot mig. Jag har spenderat mycket tid med mina föräldrar och syskon med att spela och titta på fotboll genom åren. Det har aldrig varit en fråga för mig att jag delar deras entusiasm för fotboll i samma grad som de gör.

Men när jag tillrättavisade Bosse och Arne för att de stirrade på Kopparvallen och meddelade min pappa, “det är där jag vill jobba när jag blir stor”, skrek han, “det är klart du ska!” på mig som svar på mitt uttalande.

Hon flyttade in i sitt första hem 1987, och under resten av sitt liv bytte hon aldrig ut tv-apparaten som fanns i vardagsrummet i det hemmet. Jag kommer aldrig att glömma hur nära Kjell Andersson, chef för tv-sport, kom mig på bussen när vi reste till en konferens; det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma.

Han frågade om jag skulle vara entusiastisk över att tillbringa resten av året med att arbeta som programledare i en studio i Stockholm såväl som på andra håll i Italien. Min mamma uppmuntrade mig att göra en karriär inom fotbollen, men jag kände inte att det skulle passa mig.

Jane Björck Familj
Jane Björck Familj

Hon hävdar att en demon var källan till problemet. 1990 lyssnade sportfans i Sverige på att höra Annika Greder-Duncan på radio. Före det året hade de dock aldrig hört talas om en kvinnlig värd eller ett kvinnligt försvar som tävlade i en fotbolls-VM. De hade aldrig tidigare stött på en kvinnlig sportsändare i sina liv tills de hörde henne.

Inte riktigt; Jag kan ha försatt mig själv i fara, och jag var rädd att det skulle få konsekvenser för de aktiviteter jag hade vidtagit. Det är sant att det finns vissa individer som redan kan förutsäga framtiden. Å andra sidan kunde jag genast ana ett starkt motstånd från både mina handledare och mina kockar.

Det hade inte stört honom det minsta om du hade påpekat för honom att det inte fanns några damer i området. I avsaknaden av flera illustrationer blev jag förvånad över hur betydande detta hinder var för mig.

Den ikoniska SVT-programledaren Jane Bjorck pratade med Marcus Leifby på Sportsbladet om den negativa feedback han fick från tittarna; Salvatore Schillacis upptåg vid ett biljardbord; och bortgången av en av hans mångåriga kollegor och vänner, Leif Johansson.

Resan till Ryssland som vi hade planerat att ta tillsammans blev inte av, men jag kommer alltid att ha honom vid min sida. Stockholm har haft relativt varmt väder de senaste dagarna; men staden upplever nu en återgång till ett kyligare klimat.

Årets sista tentamen är avklarad; syrenerna har kommit i blom; och skolorna har alla låtit sina elever gå för året. Folk från hela landet har kommit till hotellet där de ska bo de sista dagarna innan de åker till Ryssland.

Jane Björck Familj
Jane Björck Familj

Som någon säger, det blir bättre. Vi tillbringade ett par veckor med att sitta runt tv:n och titta på världscupen och lyssna på musik som lät som sommar hela tiden. Tyvärr gick de iväg.

Åh, och “sportens Jane Bjorck” kommer att göra ett framträdande på en damklubb. Första gången “Sportens Jane Bjorck” rapporterade från en svensk träning eller en häftig presskonferens med en argentinsk förbundskapten var 1990. Sedan dess har detta blivit en sommartradition i Sverige.

Detta kommer att vara mitt 19:e prov som krävs för studentexamen. Och någon hade sagt till mig 1990 att jag skulle komma hit vid 28 års ålder, och att jag skulle vara en av de äldsta medlemmarna i gruppen, så jag blev chockad, säger kvinnan vi träffar på ett kafé nära hotellet där de spelare live och tv-studion där programmet spelades in i Gardet. Hon säger att hon bor nära hotellet där spelarna spelar in shaj.

Även om några av mina äldre kollegor har uppmärksammat mig på det, måste jag erkänna att detta är ett ämne som jag inte har tänkt så mycket på. Det gör mig glad att tänka att andra har blivit motiverade att göra en förändring och gå mot sina mål på grund av det jag har gjort.

Jag hoppas innerligt att det står klart för dig att jag har varit närvarande. Tidigare var det vanligt att spelare dök upp och spelade på ett sätt som skilde sig från normen. Idag är en ovanligt hektisk och livlig dag. Förmågan att tänka på något originellt blir allt mer utmanande.