Moniek De Jong

Moniek De Jong:- Moniek de Jong werkt nu aan zijn doctoraat aan de Universiteit Gent. Haar proefschrift voor haar doctoraat onderzoekt de verschillende politieke facetten van het Nord Stream 2-gaspijpleidingproject. Daarnaast deed ze onderzoek naar het ontkoppelen en decarboniseren van energiesystemen. De Jong nam in 2015 als stagiair deel aan het NATO Energy Security Centre of Excellence in Vilnius, Litouwen.

Moniek De Jong
Moniek De Jong

Daar werkte ze aan belangrijke initiatieven met betrekking tot de infrastructuur van de energiesector.
Ze studeerde af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een master in internationale betrekkingen en aan de Masaryk University in Brno, in Tsjechië, met een master in energiezekerheidsstudies.

Het was voor mij een uitdaging om te beslissen of ik dit profiel van Monique De Jong wel of niet zou publiceren. Niet omdat ze geen talent heeft, maar ze bezit het wel. Niet omdat ze saai is, maar omdat ze interessant is.

Niet omdat ze niet hilarisch is; integendeel, ze is inderdaad erg grappig! En haar huis… nou, laten we zeggen dat het een visuele traktatie is.Monique is slim, bereisd, een harde werker, een moeder, een partner en een groot voorstander van vrouwen die in de creatieve industrie werken.

Toen ik Monique interviewde, was ze de directeur van haar eigen creatieve bedrijf, dat ze parttime leidde vanuit haar thuiskantoor en parttime vanuit een studio in Prahran. Dit was de oorzaak van mijn moeilijkheden bij het afnemen van het interview. Aan de andere kant stemde ze pas onlangs in met een nieuwe functie bij Country Road Australia.

Moniek Merkx is getalenteerd op het gebied van regie, schrijven en dramaturgie. In 1984 behaalde ze haar diploma Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift getiteld “Moderne Dans in Evolutie”.

Ze werkte als regisseur, schrijver en dramaturg voor een breed scala aan Nederlandse theater-, dans- en mimegroepen. Haar expertisegebieden zijn mime, dans en mime. Ze geeft regelmatig kunstlessen. In die hoedanigheid was ze van 2013 tot begin 2021 werkzaam bij Maas Theater en Dans, een gezelschap voor een jonger publiek.

Het regiedebuut van Moniek Merkx kwam in 1986 met Duncan, My Life van ‘t Hoogt. In 1989 maakte Moniek haar debuut als regisseur bij het mimebedrijf Suver Nuver, waar ze in de loop van haar carrière uiteindelijk 12 keer regisseerde. Tussen 1994 en 2003 regisseerde Moniek op verschillende momenten producties bij Theater Artemis.

Moniek De Jong

Ze won tweemaal de Hans Snoekprijs. Ze werkte samen met een aantal bekende gezelschappen en organisaties, waaronder Alex d’Electrique, Boogaerdt/Van der Schoot, Carrousel, Kindertheatergezelschap Minneapolis, De Ploeg en Space. In 2003 ontving ze een Tony Award en in 2006 een Zilveren Krekel. Eerder ontving ze in 1998 de VSCD Mimeprijs.

Van 2003 tot 2013 bekleedde ze de functie van artistiek directeur van theatergroep Max, waar ze vooral bekend is van haar werk aan de films Daughters of Lear, Peter Pan Was Here, Help en Steel. Alone in the World was een van de producties die Moniek Merkx in het Maastheater regisseerde. Tot nu toe zijn meer dan zeventig werken van Moniek onder haar naam gepubliceerd.

Typisch Moniek Merkx is de auteur van haar eigen teksten. Ze maakt ook open en vrije bewerkingen van reeds bestaande verhalen, selecteert personages uit de mythologie of verhalen over helden voor kinderen, zoals Peter Pan of Remi. Ook is er veel ruimte voor persoonlijke verhalen van de acteurs, ideeën voor muzikale bijdragen en fysieke bijdragen. Gedurende haar carrière schreef Moniek in totaal 39 theaterteksten.

Hoewel haar nieuwe functie alleen haar talent en brede aantrekkingskracht benadrukt, daagt het een vroege huisregel van TENANT uit, namelijk om Melburnians te profileren die hun eigen bedrijf of projecten runnen, en hoe ze bijdragen aan het culturele weefsel van Melbourne.

Moniek De Jong
Moniek De Jong

Hoewel haar nieuwe functie alleen haar talent en brede aantrekkingskracht benadrukt, daagt het een vroege huisregel van HUURDER uit. Hoewel haar nieuwe functie alleen haar talent en brede aantrekkingskracht benadrukt, daagt het een vroege huisregel van HUURDER uit.