Niki Lauda Doodsoorzaak
Niki Lauda Doodsoorzaak:- Niki Lauda, een legende van de Formule 1-raceserie, stierf in 2016 op 70-jarige leeftijd. In 1976 was hij betrokken bij een vreselijk ongeluk op de Nürburgring, wat uiteindelijk leidde tot zijn dood door afnemende gezondheid. Grand Prix Radio werpt een terugblik op de carrière van een race-grootheid.

Niki Lauda maakte zijn debuut in de Formule 1 in 1971. Omdat hij begon te rijden voor ondermaatse teams als March F1 en BRM, waren zijn vroege jaren moeilijk. Hoewel de BRM niet erg goed was, deed Lauda het tijdens het weekend van de Grand Prix van Monaco in 1973 goed genoeg om de aandacht van Enzo Ferrari te trekken.
In die BRM kwalificeerde hij zich als zesde, wat een respectabele prestatie is. Hij finishte de race echter niet vanwege een probleem met de versnellingsbak en Ferrari werd uitgeschakeld. Lauda kreeg voor het seizoen 1974 een plek in het Scuderia-raceteam aangeboden.
In 1974 werd Niki Lauda lid van het Ferrari-team. Daar speelde hij een belangrijke rol in de successen van het Italiaanse team, waaronder enkele die hen wereldtitels opleverden. 1975 markeerde het begin van de eerste. Het jaar daarop had hij het geluk om te ontsnappen aan een verwoestend ongeval dat plaatsvond op de Nürburgring.
Hij liep op meerdere plaatsen brandwonden op over zijn lichaam. Het interieur van zijn helm vloog ook in brand, waardoor een aanzienlijk deel van zijn gezicht werd verbrand. Ondanks de forse klap die het ongeval hem toebracht, kaatste hij vrij snel terug. Na een onderbreking van zes weken maakte hij zijn rentree in de Grand Prix van Monza.
In dat specifieke jaar moest Lauda toekijken hoe James Hunt het wereldkampioenschap won. De beslissende race vond plaats in Japan, met name op het circuit dat bekend staat als Fuji Speedway. Lauda legde de wedstrijd stil omdat de stortbui zo hevig was dat hij niets kon zien.
Sommigen geloven dat de mentale tol van de marathon de schuld was. De voornaamste redenen hiervoor waren dat Niki geen wenkbrauwen meer had en er voortdurend water in zijn ogen kwam als gevolg van het veelvuldig joggen.

Het is ongelooflijk dat Niki Lauda ongedeerd uit die crash kon weglopen. Bij Mercedes heeft Lauda een functie die vergelijkbaar is met die van een crisismanager. Dat hij nog leeft is echter een wonder. Op deze dag, 1 augustus 1976, is het precies 40 jaar geleden dat de Formule 1-coureur die betrokken was bij het gruwelijke ongeval op de Nürburgring in Duitsland.
Afgelopen weekend regelde het Duitse dagblad Bild de legende, die nu 67 jaar oud is, om de persoon te zien die wordt gecrediteerd met het redden van zijn leven. Het vreemde ongeval, waarbij Lauda bijna een minuut in zijn auto zat terwijl deze bij een temperatuur van maar liefst 400 graden Celsius in brand stond.
Na het ongeval werd Lauda overgebracht naar een ziekenhuis in Mannheim, waar hij werd behandeld voor ernstige brandwonden en voor brandwonden aan zijn longen. Dokter Eike Martin deed reanimatie bij de persoon die net uit de vernielde Ferrari was gekomen en vocht voor zijn leven.
De twee kwamen elkaar dit weekend bij de Grand Prix van Duitsland nog een keer tegen. Hij vertelde zijn dokter dat hij vandaag waarschijnlijk niet zou leven als de dokter niet aanwezig was op het moment van zijn hevige pijn: “Als u toen geen dienst had gehad, zou ik hier waarschijnlijk niet zijn.”
Volgens professor Dr. Martin zou “95 procent van de mensen die deze verwondingen opliepen het niet hebben overleefd.” Lauda geeft dit antwoord als antwoord: “Het enige waar ik aan kan denken is hoe hard ik heb gevochten voor mijn leven.” Tijdens hun gesprek van ongeveer een kwartier onderbraken ze elkaar niet. We deelden onze herinneringen. privaat.
Ook voor ons spreken de beelden luid genoeg.”Het is met grote droefheid dat we het nieuws delen dat onze dierbare Niki op maandag 20 mei is overleden. Hij was omringd door zijn familie op het moment van zijn overlijden.
Een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij, Laudamotion, legde de verklaring af namens “Zijn grote prestaties als atleet en zakenman zijn legendarisch en zullen dat ook blijven”, aldus een woordvoerder.Zijn niet aflatende ijver voor actie, niet-aflatende oprechtheid en niet-aflatende moed blijven dienen als een voorbeeld en maatstaf voor ons allemaal.
Achter gesloten deuren was hij een toegewijde partner, vader en grootvader die veel om zijn gezin gaf. Het is zeker dat hij erg gemist zal worden.Lauda zegevierde drie keer in het Formule 1-wereldkampioenschap, in 1975, 1977 en 1984. De Oostenrijker kampt met gezondheidsproblemen sinds het verschrikkelijke ongeluk waarbij hij betrokken was op de Nürburgring in 1976.
Hij had twee niertransplantaties en een longtransplantatie nodig, de laatste kreeg hij in augustus van het voorgaande jaar nadat hij de afgelopen zomer aan een longinfectie had geleden. Hij herstelde volledig van de operatie, maar zijn gezondheid verkeert sindsdien in een precaire toestand.
Op 22-jarige leeftijd maakte Andreas Nikolaus Lauda zijn debuut in de Formule 1-competitie in het jaar 1971. Tijdens de eerste twee seizoenen was hij driver voor het maart-team. Na een jaar vrijaf te hebben doorgebracht bij de Britse renstal BRM, kreeg hij uiteindelijk een contract van Enzo Ferrari om voor Ferrari te rijden.
In 1975 had Lauda al de titel van wereldkampioen gewonnen en het leek erop dat hij zijn titel het volgende jaar zou behouden. Voor die tragische catastrofe op de Nürburgring, waar hij door de huid van zijn tanden van de vlammen werd gered, had hij een schoon rijrecord. Zes weken later stond Lauda weer aan de start van de Formule 1-race op Monza, met zijn brandwonden onder zijn helm verbonden. Dit was een wonderbaarlijk herstel voor Lauda.
Na slechts 42 dagen na de ramp die bijna zijn leven kostte, maakte Lauda een comeback in de Formule 1-races, wat zijn plaats in de race-overlevering versterkte. Zes weken later nam hij deel aan de Grand Prix van Monza, opnieuw in zijn Ferrari, en eindigde op de vierde plaats. Hij kwam één punt te kort voor het winnen van de wereldtitel. Na nog een jaar verdedigde hij met succes de titel van de Italiaanse renstal als wereldkampioen.

Lauda werd tijdens zijn carrière drie keer gekroond tot wereldkampioen Formule 1. Hij deed dat namens Ferrari in 1975 en 1977, en hij deed dat namens McLaren in 1984. Laatstgenoemde uitte zijn gevoelens via een tweet waarin hij schreef dat hij “zeer bedroefd” was en dat “Niki voor altijd in ons hart zit. “