Rinus Gerritsen Ziek

Rinus Gerritsen Ziek:- Gerritsen en George Kooymans begonnen beiden hun carrière als musicus toen ze nog maar 14 jaar oud waren. Hij begon zijn muzikale carrière als gitarist, maar toen de band worstelde om een ​​bassist te vinden, rekruteerden ze hem om basgitaar te spelen. Zijn vader maakte zijn allereerste persoonlijke basgitaar, die de merknaam Darwin Bass droeg.

Rinus Gerritsen Ziek
Rinus Gerritsen Ziek

Golden Earring was de meest succesvolle band die ooit uit Nederland kwam, en Rinus Gerritsen, nu 75, was de basgitarist van de band. Men geloofde dat de geheelonthouder de onzichtbare kracht was die alles de afgelopen 60 jaar bij elkaar hield.

De band ging uit elkaar nadat collega-gitarist George Kooymans door ALS hem voor langere tijd niet kon spelen. “Dit is een persoonlijke tragedie voor George. Ik heb geaccepteerd dat de oorbellen niet langer in mijn leven zijn.

Het was Gerritsen die als eerste popmuzikant in Nederland een Danelectro basgitaar bezat. Nadat hij in 1977 zijn originele gitaar verloor tijdens een tour met Golden Earring in de Verenigde Staten, bouwde zijn vader een vervangend instrument voor hem van hout en leer. Zowel een Danelectro als een Fender zijn gecombineerd om deze witte dubbelhalsgitaar te creëren. [1]

In 1979 verscheen Gerritsens debuut solo-album, dat in samenwerking met Michel van Dijk werd geproduceerd. Naast Gerritsens optredens op bas, piano en gitaar, bevat dit album ook bijdragen van Michel van Dijk op zang, Shell Schellekens op drums, Eelco Gelling en Dany Lademacher op gitaar, en Koko Kauwsolea op saxafoon (percussie).

Daarnaast heeft Gerritsen als producer gewerkt voor de bands Herman Brood en Urban Heroes, naast de single Love Motor die werd uitgebracht door de band Hollander. Gerritsen heeft meegewerkt aan de opnames van Crazy Casey’s album The Beast and I uit 1967, de albums Nevergreens uit 1976 door Robert Jan Stips en de cd Retsis Repus uit 2019 door Supersister .

Dit jaar werd de voormalige Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen toegevoegd aan de gelederen van Supersister, de progressieve rockband onder leiding van Robert Jan Stips. Na de ongelukkige ontbinding van de Earring vond de 75-jarige baskolos samen met drummer Cesar Zuiderwijk een nieuw thuis bij Sloper. Stips en Gerrits vertellen samen over hun lange geschiedenis in het onderstaande video-interview.

Na de ontbinding van Supersister in 1974 trad Robert Jan Stips toe tot Golden Earring en speelde een aantal jaren met hen, onder meer op tournees in zowel Europa als de Verenigde Staten. Je zou dus kunnen zeggen dat er een reünie tussen de twee rockiconen heeft plaatsgevonden. Het duo speelde dit najaar al een aantal theateracts, met in een aantal van die voorstellingen de percussionist Leon Klaasse.

Rinus Gerritsen Ziek

Door een ziekte van een van de leden zag de band, die nu bekend staat als Supersister Projekt 2021, zich genoodzaakt de tour af te blazen. De band is uitgenodigd om op 6 mei in het PAARD in Den Haag op te treden; de uitnodiging is geheel vrijwillig. In de Londense archieven van Universal zijn de banden gevonden die zijn gebruikt om het onlangs uitgebrachte album “Supersister Live in Scheveningen 1972” te maken.

Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen voegt zich bij Supersister. In de maanden oktober en november leidt zanger en toetsenist Robert Jan Stips, beter bekend als De Nits, zijn progressieve rockband op een tour langs clubpodia. De Haagse band, die in 1967 werd opgericht, beleefde na dat voor het eerst in de afgelopen twee jaar al een wedergeboorte.

De documentaire getiteld “Achter de Muziek: Rinus Gerritsen over 60 jaar Gouden Oorringen” geeft kijkers een ongekend kijkje in de geschiedenis van de meest succesvolle rockband die ooit uit Nederland is gekomen. De concertfilm is een twee uur durende opname van het evenement Behind the Music dat in januari 2020 plaatsvond in een bomvol Paard in Den Haag. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door bassist Rinus Gerritsen.

Deze avond sprak gastheer en presentator Martin Kuiper met Gerritsen op basis van video-interviews die hij al had gedaan met Earring-zanger Barry Hay, Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, voormalig Earring-lid Robert Jan Stips en producer Shell Schellekens uit de jaren 80.

Rinus vertelt het publiek over de interessante geschiedenis van de band, die begon in Den Haag en wereldberoemd werd door de single “Radar Love”.Echte verhalenverteller Rinus haalt in de film herinneringen op aan zijn eerste muzikale stappen, die plaatsvonden in een naoorlogse volksbuurt, en het grote succes dat daarop volgde. Maar hij gaat ook dieper in op de geldverliezende Amerikaanse tours, de onderlinge relaties en de verhalen die de inspiratie vormden voor de hits.

Gerritsen en zijn buurman en gitarist, George Kooymans, richtten Golden Earring op in 1961. Helaas werd bij George Kooymans amyotrofische laterale sclerose (ALS) vastgesteld en daarna besloot de band uit elkaar te gaan. in dit In de documentaire ‘Achter de muziek: Rinus over 60 jaar gouden oorringen’ krijgt de iconische muziek van de Haagse band de nodige aandacht die het verdient.

Er wordt een vermakelijke muzikale clinic gegeven door Rinus en Cesar, waarin verschillende hits van Earring aan bod komen. Daarnaast speelt hij een aantal nummers met zijn maatjes uit The Wizards of The Hague, maar ook met zijn dochter Natousch en Nico Dijkshoorn.

Golden Earring moest begin dit jaar noodgedwongen ontbinden wegens ziekte van George Kooymans; de andere drie leden van de band gingen door met hun individuele projecten nadat de band werd gedwongen te ontbinden. Gerritsen (75), die aan het einde van de lijn staat, heeft iets splinternieuws.

Dit jaar bracht drummer Cesar Zuiderwijk het album Pulverized uit met zijn nieuwe band Sloper. Ondertussen werkt zanger Barry Hay samen met gitarist JB Meijers aan het creëren van nieuwe muziek. Ze hadden eerder samen een album met covers uitgebracht onder de titel ‘For you, baby’.

Rinus Gerritsen Ziek

In reactie op de documentaire film Behind the Music, geregisseerd door Martin Kuiper (zie kader), die op 23 februari in het Zwolse poppodium Hedon te zien is, deelt muzikant Gerritsen zijn ervaring met het publiek. Behind the Music is geproduceerd door Kuiper. Daarna krijgen aanwezigen de mogelijkheid om in realtime vragen te stellen aan Gerritsen.