Willeke Van Ammelrooy Leeftijd

Willeke Van Ammelrooy Leeftijd:- Willeke van Ammelrooy werd op 5 april 1944 in Amsterdam geboren en had een succesvolle carrière als acteur. Ze maakte haar debuut in de rol van actrice in een speelfilm in Rotterdam, kort na haar afstuderen aan de Amsterdamse Theaterschool.

Willeke Van Ammelrooy Leeftijd
Willeke Van Ammelrooy Leeftijd

Haar baanbrekende optreden kwam in de film Mira uit 1971, die Fons Rademakers regisseerde. De roman “De teleurgang van den Waterhoek” van de Belgische auteur Stijn Streuvels diende als inspiratie voor de film “Mira”, die werd geschreven door scenarioschrijvers Magda Reypens en Hugo Claus en geregisseerd werd door hetzelfde koppel.

Streuvels’ roman is oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.Willeke van Ammelrooy en haar man Marco Bakker hebben het grootste deel van het afgelopen decennium Beverwijk naar huis geroepen, maar ze hebben besloten om naar nieuwe weilanden te verhuizen.

De actrice, die in maart vorig jaar een hartoperatie onderging, is nu na de ingreep volledig hersteld. Ze is in goede gezondheid, maar desondanks zou ze, rekening houdend met zowel haar leeftijd als die van Marco, liever verhuizen. ‘Je moet overal op voorbereid zijn,’ instrueerde de instructeur.Zowel Breukelen als Vreeland waren vorige woningen voor Marco en Willeke voordat ze naar Vreeland verhuisden.

“We hebben nog geen duidelijk beeld van waar we ons thuis zouden willen maken.” We hebben een extra kamer nodig en alle voorzieningen moeten zich op de eerste verdieping bevinden.Zowel Marco als ik zijn nu 81 jaar oud, en het lijdt weinig twijfel dat er een tijd zal komen dat het beklimmen van trappen aanzienlijk uitdagender, zo niet ronduit onmogelijk zal worden.

We hebben nog steeds de kracht om onze zoektocht naar een aantrekkelijke woning voort te zetten. Het zal echter met pijn in het hart zijn dat we eindelijk afscheid nemen van dit huis. Dit zijn enkele van de beste jaren van ons leven geweest.

In de jaren tachtig kreeg ze erkenning voor haar rollen in films als ‘De Lift’ in 1983, ‘Ciske de Rat’ in 1984 en ‘Op hoop van zelen’. Ze stond ook bekend om haar werk op het grote scherm (1986). In het toneelstuk “Antonia” viel vooral de uitvoering van Marleen Gorris op als zeer uitstekend.

Deze film was een van de genomineerden voor een Academy Award in de categorie beste buitenlandse film. Ook Willeke van Ammelrooy kreeg voor haar inzet het Gouden Kalf uitgereikt. Een tweede keer, in het jaar 2000, werd ze geëerd met deze onderscheiding.

Haar bekendste optreden was die van mevrouw Lauwereyssen in de film “Lijmen/Het Been” (2000), een bewerking van de gelijknamige roman van Willem Elsschot. Ze speelde de rol van Patricia Westhof in de televisieserie “Het Glazen Huis”, waar ze in 2004 in speelde, en de serie is naar haar vernoemd.

Willeke Van Ammelrooy Leeftijd

Als erkenning voor haar optreden kreeg ze positieve recensies en de Gouden Kalf Award voor Beste Actrice. Bovendien werd de film zelf geprezen door critici en won hij verschillende prijzen, waaronder de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film tijdens de 68e jaarlijkse Academy Awards.

Mirror was een van de eerste Nederlandse speelfilms die in 1992 werd uitgebracht, en het was opmerkelijk omdat het een van de eerste films was met een aanzienlijk aantal naaktscènes. Dit leidde destijds tot veel discussie, waardoor een aanzienlijk aantal mensen naar de film in kwestie kwam kijken. Willeke van Ammelrooy speelde na dit succes in een aantal films, waaronder die van onder meer Pim de la Parra en Wim Verstappen.

Willeke van Ammelrooy werd geboren op 5 april 1944 in Amsterdam. Ze begon haar carrière in de filmindustrie in Rotterdam-Europoort niet lang nadat ze haar diploma van de Amsterdamse Theaterschool (1966) had behaald. Haar doorbraak kwam met de film “Mira” uit 1971, geregisseerd door Fons Rademakers.

Het scenario voor de film “Mira” is geschreven door Magda Reypens en Hugo Claus, en het was gebaseerd op de roman “De teleurgang van den Waterhoek”, die werd geschreven door de Belgische auteur Stijn Streuvels.

“Mira” was een van de eerste Nederlandse speelfilms die in de loop van het verhaal een aanzienlijke hoeveelheid naaktheid bevatte. Dit zorgde destijds voor veel opschudding en dreef een groot aantal mensen naar het theater. Willeke van Ammelrooy speelde in andere films van Pim de la Parra en Wim Verstappen na het succes dat ze had met deze rol.

Willeke, die samen met haar ex in meerdere films heeft gespeeld, zegt: “Hij was mijn eerste echte liefde; hij mocht het doen, en hoewel ik er niet veel van weet, was het in mijn herinnering heel mooi.” Willeke en haar man waren mede-sterren in verschillende van die films.

Van Ammelrooy beweert een gelukkige opvoeding te hebben gehad ondanks zijn geboorte in een arbeidersmilieu. Ze verklaarde dit in een interview in 2009 en beweerde dat de omgeving waarin ze opgroeide open, eerlijk en waarheidsgetrouw was.

Ze diende haar aanvraag in bij de Toneelschool in Amsterdam toen ze 17 jaar oud was. In haar jonge jaren was ze erg gereserveerd en had ze moeite om de woorden te vinden om zichzelf uit te drukken. Acteren op het podium en in films hielp hemhaar gevoelens van ontoereikendheid te overwinnen. Rotterdam-Europoort, geregisseerd door Joris Ivens en uitgebracht in 1966, was haar filmdebuut.

Terwijl ze allebei naar de toneelschool gingen, woonden ze ook samen in hetzelfde appartement. De actrice heeft Rutger niet op de hoogte gebracht van haar besluit tot abortus nadat ze onverwachts zwanger was geraakt. “Zelfs Rutger was zich er toen niet van bewust, al heb ik hem er uiteindelijk wel over verteld.”

Na drie jaar daten werd de acteur van de toneelschool getrapt en wilde hij naar Zwitserland verhuizen om daar antropologie te studeren. Dit zorgde ervoor dat het paar hun relatie stopte. ‘Ik had in geen miljoen jaar gedacht dat we op deze manier zouden doorgaan. Uiteindelijk kwam het terug, en eerst was het aan, maar toen was het weer een tijdje uit.’

Willeke Van Ammelrooy Leeftijd
Willeke Van Ammelrooy Leeftijd

Na meer dan acht jaar geleden vanuit Nederland naar Beverwijk te zijn verhuisd, hebben Willeke van Ammelrooy en haar man, Marco Bakker, sinds hun aankomst veel tijd besteed aan het zoeken naar een eigen plek.